Υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού σχεδίου και κατά του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ως έχει τάσσονται οι κοινωνικοί εταίροι (ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΟΕΒ) σε παρεμβάσεις που πραγματοποίησαν σε συνέδριο με τίτλο «Εργαζόμενοι Φτωχοί: Επισφαλής εργασία, προκλήσεις και ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών εταίρων». Το συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε το Εθνικό Δίκτυο Ενάντια στην Φτώχεια Κύπρου (ΕΔΕΦ), έγινε την Πέμπτη στο Ολυμπιακό Μέγαρο, στη Λευκωσία.
Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους, Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, ανέφερε ότι η απορρύθμιση της εργασιακής απασχόλησης και η προώθηση της ευέλικτης και φθηνής εργασίας αποτελούν «συνειδητή πολιτική» που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, η οποία υποβοηθείται και από την κρίση των τελευταίων ετών. Ακόμη, έκανε λόγο για τη χρήση των μεταναστών ως φθηνού εργατικού δυναμικού, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την αποθάρρυνση οργάνωσης σε συνδικαλιστικές οργανώσεις. Πρόσθεσε ότι «σε αυτό συνέβαλε και η Κυβέρνηση, με κορυφαίο παράδειγμα την αγορά υπηρεσιών από το Υπουργείο Παιδείας».
Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ότι η Κύπρος έχει μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων ως μέσου καθορισμού της απασχόλησης», υπέδειξε, προσθέτοντας ότι η ΠΕΟ δεν είναι ικανοποιημένη από την πρόσφατη απόφαση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Άλλος στόχος, σημείωσε, είναι η καταπολέμηση της ψευδοαπασχόλησης, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο ρύθμισης της μισθωτής απασχόλησης.
Ο Ανδρέας Μάτσας, Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, είπε ότι η εργασία δεν διασυνδέεται με την επάρκεια των μισθών και «αυτό πρέπει να καθοδηγεί τις δράσεις μας». «Πρέπει οι νέοι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας με αξιοπρέπεια», πρόσθεσε. Ο κ. Μάτσας έκανε λόγο για τρεις συνιστώσες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, με πρώτη την καθιέρωση ελάχιστων κοινωνικών προτύπων, δεύτερη την αξιοποίηση της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και τρίτη την ισχυροποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ακόμη, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι η ΣΕΚ τάσσεται υπέρ των συλλογικών συμβάσεων και της ΑΤΑ, κάνοντας λόγο για την ανάγκη της επάρκειας των μισθών ως αντιστάθμισμα στη φτώχεια. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι ανάγκες που δημιουργούνται από την ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας». Υπάρχει η ανάγκη για ρύθμιση της τηλεργασίας και της συνολικής φορολογικής μεταρρύθμισης, κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Ιωσήφ Αναστασίου, Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, τόνισε ότι «η εφαρμογή των μνημονίων και των πολιτικών λιτότητας υπέσκαψε το κοινωνικό κράτος», με αποτέλεσμα την «εργασιακή απορρύθμιση» και την «ακραία εργασιακή εκμετάλλευση». Τα τελευταία χρόνια, συμπλήρωσε, υπήρξε «αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων», η οποία οδήγησε στη «φτωχοποίηση μεγάλου κομματιού της εργατικής τάξης».
Αποτελούν προτεραιότητα οι συλλογικές συμβάσεις, ανέφερε ο κ. Αναστασίου, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις του κράτους και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος. «Η ΔΕΟΚ διαφωνεί με τη φιλοσοφία της στοχευμένης κοινωνικής παροχής», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι για να είναι αποτελεσματικός ο θεσμός του ΕΕΕ, πρέπει να υπάρξουν τομές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις θα πρέπει να ισχύουν για όλους», υπέδειξε ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη «να εξαλειφθεί το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών» και «να παλέψουμε υπέρ της ΑΤΑ και της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Η Λένα Παναγιώτου, εκ μέρους της ΟΕΒ, σημείωσε ότι η παρέμβαση του κράτους μπορεί να ενισχυθεί και να γίνει πιο ουσιαστική. «Η αγορά εργασίας αλλάζει διεθνώς», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι το 2020 χάθηκαν 250 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. «Πρέπει να δούμε ποιες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και ποιες είναι οι νέες ευκαιρίες», τόνισε. Ακόμη, ανέφερε ότι η ΟΕΒ καλεί το συνδικαλιστικό κίνημα να υπογράψει το ευρωπαϊκό πλαίσιο της τηλεργασίας. «Μας ταλανίζει η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού τα τελευταία 2-3 χρόνια. Δεν μπορούμε να στελεχώσουμε σωστά κάποιες επιχειρήσεις μας λόγω έλλειψης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Παναγιώτου ανέφερε ότι η ΟΕΒ τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού και δεν είναι ικανοποιημένη για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, προσθέτοντας ότι «οι μισθοί πρέπει να καθορίζονται από τις ανάγκες της αγοράς εργασίας». Επιπλέον, είπε ότι «η ΑΤΑ δημιουργεί ανελαστικές συνθήκες στις επιχειρήσεις». Η ευημερία των εργαζομένων είναι και σκοπός των εργοδοτών, κατέληξε.
πηγή: ΚΥΠΕ